Tachografy v USA

Od 18. decembra 2017 musia vodiči v USA vo svojich vozidlách používať tachografy (ELD) a zaznamenávať svoj pracovný čas elektronicky a nie v papierových knihách.

Vodiči v USA od 30. rokov 20. storočia až do decembra 2017 používali na evidenciu pracovného času papierové záznamy – knihy jázd. Americkí vodiči si teda ešte len od konca roka 2017 musia zvykať na to, čo my v celej EÚ poznáme už od roku 1985, kedy sa u nás začali používať prvé zariadenia na zaznamenávanie jazdy vodičov v podobe mechanických a neskôr elektronických až digitálnych tachografov.

Zavedenie ELD - Electronic Logging Device (názov pre tachografy v USA), by malo viesť predovšetkým k zvýšeniu bezpečnosti na cestách.

ELD je technológia, ktorá automaticky zaznamenáva čas jazdy vodiča a ďalšie údaje v prevádzke. To umožňuje jednoduchšie a presnejšie vedenie záznamov jázd. ELD monitoruje motor vozidla, aby zachytil údaje o tom, či je motor v chode, či sa vozidlo pohybuje, najazdené kilometre a dobu chodu motora .

 Pozrite si obrázok, ako vyzerá zariadenie ELD (vľavo) a náš tachograf. Obidve zariadenia sú od výrobcu VDO Siemens.(aktuálne už firma VDO Siemens zariadenia ELD na americkom trhu neposkytuje)

zdroje:

https://www.fmcsa.dot.gov/hours-service/elds/eld-brochure-english-version

https://trans.info/user/agnieszka-kulikowska-wielgus

https://trans.info/en/american-truckers-new-duty-not-everyone-likes-install-tachographs-76525